Halk Sağlığı Günleri’nin Birinci Günü Tamamlandı
09 Ekim 2018, Salı

Sağlık Bakanlığı ile Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen 4. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu’nun birinci günü tamamlandı. İlk gün gerçekleşen 3 oturumun yanı sıra Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci de sempozyum kapsamında, ‘Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Dijital Uygulamalar’ hakkında konferans verdi.

BİRİNCİ OTURUMDA SAĞLIKTA MİLLİLEŞME VE YERLİLEŞME KONUSU ELE ALINDI

Sempozyumun ‘Sağlıkta Millileşme ve Yerlileşme’ başlıklı birinci oturumun moderatörlüğünü Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz gerçekleştirdi. “Türkiye'de Millileşme Politikaları” konusunu anlatan Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu, Türkiye’nin savunma sanayi alanında kendini geliştirdiği gibi sağlık cihazları alanında da geliştirmesi gerektiğini söyledi. ‘Sağlıkta Millileşmenin Ekonomiye Etkisi’ konusu hakkında bilgi veren KİK Üyesi Mehmet Atasever, Türkiye’de artık sağlık hizmeti alanların yüksel ücretler ödemek zorunda kalmadığını dile getirdi. ‘Sağlık Sektöründe Yerli Malzeme Üretimi Örnekleri’ konusunda sunum gerçekleştiren Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aydıngün ise sağlık hizmetinde medikal alanda yaşanan sıkıntıları değerlendirdi. Birinci oturumun son konuşmacısı olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, ‘Türkiye'de Sağlıkta Millileşme Çalışmaları’ konusunda sunumunu gerçekleştirdi.

MEŞE: BAKANLIK OLARAK MİLLİLEŞME VE YERLİLEŞME TEMELİNDE HAREKET EDECEĞİZ

İkinci oturumdan hemen önce kısa bir konuşma gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi verdi. Kendi çalışma alanının enfeksiyon hastalıkları olduğunu belirten Prof. Meşe, Sağlık Bakanlığı’nın bulaşıcı olmayan enfeksiyon hastalıklar konusunda aldığı ödülün de kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Sağlık hizmetinde yerlileşme ve millileşmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl sağlıkta millileşme ve yerlileşme temelinde hareket ettiğini ifade etti.

İKİNCİ OTURUMDA ‘BULAŞICI HASTALIKLARIN KONTROLÜ’ KONUSU ELE ALINDI

Konusu ‘Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü’ olan ikinci oturumun moderatörlüğünü ise SASAM Sağlık Politikaları Direktörü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan gerçekleştirdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş ‘Türkiye'de Bulaşıcı Hastalıklar ve Sağlık Sistemine Yükü’ konusu hakkında bilgi verdi. ‘Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolünde Aşılama’ konusunda sunum gerçekleştiren UNICEF Türkiye Sağlık Uzmanı Mehmet Ali Torunoğlu da Türkiye’de yaşanan bulaşıcı hastalıklarda hangi aşılama yöntemlerinin gerçekleştiğini anlattı. İkinci oturumun son sunumunu gerçekleştiren Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ayla Aydın ise ‘Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolünde Sağlık Bakanlığı Çalışmaları’ konusunda bilgi verdi.

DİJİTAL UYGULAMALAR MİLLİ KAYNAKLARLA TÜRK GENÇLERİ TARAFINDAN GELİŞTİRİLİYOR

İkinci oturumun ardından Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ‘Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Dijital Uygulamalar’ hakkında konferans verdi. Türkiye’nin sağlık hizmetinde hayata geçirdiği dijital uygulamaların dünya çapında birçok ödül aldığını söyleyen Dr. Şuayip Birinci, MHRS uygulamasının dünyanın en büyük sağlık hizmeti uygulaması olduğunu ifade etti. Özellikle dijital uygulama projeleri için Sağlık Bakanlığı’nın lisans parası vermediğini belirten Birinci, bu uygulamaların hepsinin milli kaynaklarla Türk gençleri tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Ülkemizde sağlık hizmetinde yer alan dijital uygulamaların dünyada ki birçok firma tarafından yapılamadığını aktaran Birinci, dijital uygulamaların geliştirilmesi için Bakanlık tarafından çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

ÜÇÜNCÜ OTURUMDA ‘SAĞLIK OKURYAZARLIĞI’ KONUSU ELE ALINDI

Günün son oturumu olan üçüncü oturumda ise ‘Sağlık Okuryazarlığı’ konusu ele alındı ve moderatörlüğünü Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya yaptı. Bu oturumda ilk olarak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Gör. Asiye Uğraş Dikmen ‘Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Sistemine Etkisi’ hakkında sunumunu gerçekleştirdi. Hastaların kendi rahatsızlığını bilmesi ve hastalık bulguları konusunda bilinçlenmesinin önemine vurgu yapan Asiye Uğraş Dikmen, bununla birlikle sağlık okuryazarlığının da gelişeceğini ifade etti. Sağlığın Teşviki Daire Başkanlığı’ndan Uzm. Dr. Hakan Tüzün, ‘Sağlık Bakanlığı Sağlık Okuryazarlığı Çalışmaları’ konusu hakkında bilgi verdi. Sağlık okuryazarlığı konusunda özellikle Sağlık Bakanlığı’nın risk faktörüyle ilgili çalışma yaptığını söyleyen Hakan Tüzün, bu çalışmanın tamamlandığını ve yakın zamanda yayınlanacağını belirtti. Üçüncü oturumun son sunumunu gerçekleştiren Genel Sekreterimiz Fatih Seyran, ‘Sağlık-Sen Türkiye'de Sağlık Okuryazarlığı Çalışması’ konusunda bilgi verdi. SASAM Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre sağlık okuryazarlığı oranının çok düşük olduğunu söyleyen Seyran, bu oranın arttırılması gerektiğini ifade etti. Sağlık okuryazarlığının düşük seviyede olmasının sağlık maliyetini de artırdığına dikkat çeken Seyran, AB ülkeleri ile Türkiye arasındaki oranları da katılımcılarla paylaştı.

4. Halk Sağlığı Günleri, 10 Ekim Çarşamba günü Bağımlılıkla Mücadele ve Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü başlıklı iki oturumla sona erecek.




PAYLAŞ :