Memur-Sen’den Uluslararası Anayasa Kongresi

 

Memur-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katılımıyla, TOBB Genel Merkezi'nde başladı. Açılışta, TBMM Genel Başkanı Cemil Çiçek, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Memur-Sen'in Yeni Anayasa Araştırması'nın Koordinatörü Doç. Dr. Osman Can, birer konuşma yaptı.

 



Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bütün siyasi partilerin 12 Haziran'da gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerine ilk vaat olarak yeni anayasayı aldıklarını, böylece ‘Yeni Anayasa'ya giden koridorun kapısının, bir daha kapatılamayacak şekilde bizzat millet tarafından açıldığını söyledi.

 

Memur-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi, TOBB Genel Merkezi'nde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve siyasi partilerin genel başkan ve temsilcilerinin katılımıyla başladı. Kongrenin açılışında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa yapmanın tam vakti olduğunu söyledi. Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de Türkiye'nin Anayasa yapma konusunda örnek olması gerektiğini söyleyen Çiçek, yeni Anayasa yapacak olan Mısır'a da Türkiye'nin 1982 anayasasını tercüme edip almamalarını önerdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise açılıştaki konuşmasında, yeni anayasa sürecinde en büyük eksikliğin milletin "Yeni Anayasa"ya dair taleplerine ve beklentilerine dair bilimsel verilerle desteklenmiş bir çalışmanın olmadığını hatırlatarak, "Biz Memur-Sen olarak, bu eksikliği giderecek bir çalışma yapmaya karar verdik. "Sahadan Yeni Anayasaya (Algı, Beklenti ve Talepler) Araştırması" başlıklı kapsamlı çalışmamızı başlattık" şeklinde konuştu.

 

ÇİÇEK: YENİ ANAYASA YAPMANIN TAM ZAMANI


TBMM Başkanı Çiçek, 1982 Anayasası'nın Türkiye'nin bir problemi olduğunu ifade etti. Yeni Anayasa yapma ihtiyacının yıllardır konuşulduğunu belirten Çiçek, ancak sonra yeniden başa dönüldüğünü ifade etti Son bir defa bu sorunun konuşulup artık Anayasa yapılması gerektiğini söyleyen Çiçek, "Çok partili hayata geçtiğimiz yıldan bu tarafa 61 yılın 30 yılında bu anayasayı konuştuk. Her parti burada söylenen söylenmeyen iddialarda bulundu. Herkes şikayet ediyor herkes yeni bir anayasa diyor ama buna rağnen yeni anayasa yapamıyoruz." diye konuştu. Siyasi partilere de çağrıda bulunan Çiçek, "Amacımız gelinen noktada yeni bir anayasa yazmak değilse yapmak ise, iste zaman tam bu zamandır. Herkesi söylemin ökesinde çok ulumlu pozitif aktif katık vermeye davet ediyorum. Bu anayasayla, kullanım tarihi çoktan geçmiş, ne felsefesi, ne içeriği, ne dili itibariyle bu anayasayla 30 yıl daha Türkiye çağdaşlaşma yolunda devam edemez." dedi.

 

 

82 ANAYASASINI ÖRNEK ALMASINLAR

 


Anayasa'nın sadece hukuki metin olmadığını belirten Çiçek, Anayasa'nın toplumun devletten beklediklerini ifade ettiğini kaydetti. Türkiye'nin halkın katılımıyla yapacağı yeni Anayasa'nın bölgesindeki ülkelere de örnek olacağına işaret eden Çiçek, "Mısır yeni anayasa yapacak. 82 anayasasını tercüme edip almasınlar da halkın katılımıyla halkının büyük kısmı Müslüman olan Türkiye'nin anayasa yapabildiğini göstermeliyiz. Anayasa hukuku tarihinde yer alacak anayasa yapmalıyız. Bakın yanı başımızda kan dökülüyor. Bir sürü insanın kanı akıtılıyor. Şu reformları yapmanız lazım şu değişiklikleri yapmanız lazım. diyoruz. Bize "Sizin 30 senede yapamadığınızı ben 3 günde nasıl yapayım" deniyor. Bölge için bu anayasayı yeniden ele alıp sonlandırmamız gerekiyor." dedi.

* ANAYASA YAPIM SÜRECİ, FARZ-I KİFAYE DEĞİL, FARZ-I AYN'DIR


Çiçek, Türkiye'de mevcut Anayasa'nın sorun olmadığını söyleyen kimsenin kalmadığını ifade etti. 17 defa değişiklik yapılan Anayasa'da yapılacak restorasyon faaliyetleriyle bu yapıyı ayakta tutmanın mümkün olmadığını aktaran Çiçek, "O zaman gelinen noktada iyi bir başlangıç yeni bir mutabakat söz konusudur. Yeni bir anayasanın yazılması değil yapılması gerekiyor. Kırık dökük, her gün yağ yakan, her gün tamire giden yolumuza devam edemeyiz. Bu mutabakatın iyi takip edilmesi lazım." diye konuştu.



* BU MECLİS BU ANAYASAYI YAPAR, SORUMLULUĞU DA YETKİSİ VARDIR

 


Çiçek, darbe yapanların kurduğu Meclis'e Anayasa yapma yetkisi görenlerin, halkın yüzde 85'inin temsil edildiği Meclis'e Anayasa yapmaya yetkisi verilmemesi eleştirdi. Çiçek, "Bu meclis bu anayasayı yapar sorumluluğu da yetiksi vardır." dedi.

 

 

 

* "C4 PATLAYICIYLA HAK ARANMAZ"


Yapılması gerekenin özgürce tartışabilmek gerektiğine işaret eden Çiçek, "Devletten şu hakları isterim olmazsa c 4 patlayıcıya bağlarım derseniz bu hak aramak değildir, bu özgürlük değildir. Ben şunları isterim olmazsa plastik patlayıcıya bağlarım derseniz olmaz. Bunların hiçbiri demokrasilerde olmaz. Kimse bunlara itibar etmez cevaz veremez. 2 yaşındaki çocukları öldüren masum kadınları kurşuna dizerek insanların kanını dökerek hak arıyorsanız demokrasilerde buna hak olmaz. Herkesin bunu düşünmesi lazım. Bu hak aramak değil bu cinayettir. Anayasa buna izin vermez." şeklinde konuştu.

 


İNŞALLAH ÇİÇEK GİBİ BİR ANAYASA OLUR


Konuşmasının ardından Çiçek'e Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, temsili anayasa kitabı ve çiçek resmi işlenmiş ebru bir tablo hediye etti. Anayasa ve tabloyu alan Meclis Başkanı, "İnşallah çiçek gibi ir anayasa olur." Sözleri salondakileri güldürürken, Çiçek, "Armağan edilen çiçeği kastediyorum." dedi.

 

 

 

 

GÜNDOĞDU: YENİ ANAYASA TALEBİNE BİLİMSEL DESTEK SUNUYORUZ


Yeni anayasa sürecinde en büyük eksikliğin milletin "Yeni Anayasa"ya dair taleplerine ve beklentilerine dair bilimsel verilerle desteklenmiş bir çalışmanın olmadığını hatırlatarak, "Biz Memur-Sen olarak, bu eksikliği giderecek bir çalışma yapmaya karar verdik. "Sahadan Yeni Anayasaya (Algı, Beklenti ve Talepler) Araştırması" başlıklı kapsamlı çalışmamızı başlattık" şeklinde konuştu.



Memur-Sen'in vesayetin ve vesayetçilerin deşifre edilmesi sürecini hızlandıran "Ortak Akıl Mitingleri"yle darbe savarlığını ortaya koyduğunu ifade eden Gündoğdu, "Özgür Birey, Sivil Toplum, Demokratik Devlet başlıklı Yeni Anayasa Raporu'yla, ‘Yeni Anayasa' istiyoruz dedik. Yeni Anayasa için, ‘yeni vizyon', ‘yenilenmiş demokrasi algısı' ve ‘reddedilemez nitelikte toplumsal irade' oluşturulması gerektiği kararıyla, 2010 yılının hemen başında "Uluslararası Demokrasi Kongresi"ni gerçekleştirdik. Böylece, demokratikleşme, sivilleşme ve özgürleşme rüzgarlarının ülkemiz ve milletimiz için daha hızlı esmesine katkı sağlama mücadelemize, yeni bir halka ekledik. 100 yıllık derin anayasa ve onun tasarladığı derin devlet tarafından hem "egemenliği kullanması" hem de "birey ve özne olması" engellenen mümtaz milletimizin, "egemenlik benimdir" meydan okumasına zemin hazırladık" dedi.

 

 

"Sahadan Yeni Anayasa Araştırması"yla milletin beklentilerinin bilinmesine aracılık ettiklerini de kaydeden Gündoğdu, "Uluslararası Anayasa Kongresi"yle de, bir yandan bilim ve düşünce insanlarının görüşlerini ifade etmesine, diğer yandan da milletin taleplerini anayasal normlara dönüştürecek TBMM'nde grubu bulunan partilere "tek seçeneğiniz uzlaşma" mesajının verilmesine aracılık edeceklerini ifade etti. Kongrenin sonunda, "Yeni Anayasa yapma iradesi"ni tekemmül ettirecek bir yol haritası elde edeceklerine inandığını dile getiren Gündoğdu, katılımcılara teşekkür etti.

 


Yaptıkları anayasa araştırmasında çıkan sonuca göre, milletin Anayasada yama niteliğinde yapılacak değişikliklerle daha fazla zaman kaybetmek ve TBMM, Bakanlar Kurulu Anayasa Mahkemesi gibi egemenlik yetkisi kullanan bazı temel kurumlar dışındaki kurumlara yer verilmesini istemidiğini dile getiren Gündoğdu, kılık-kıyafet, inanç, yaşam tarzı ve benzeri nedenlerin, seçme-seçilme ve kamu memuriyeti hakları dahil birey özgürlüklerinin sınırlandırılmasına gerekçe yapılmasını istemediği sonucunun ortaya çıktığını ifade etti.


Milletin yeni anayasanın yapım sürecinde, aktif rol almak istediği sonucunun yanı sıra, evrensel ilke ve değerler ekseninde hazırlanmış, ideolojilerden arınmış bir anayasa talebinin araştırmada öne çıktığını kaydeden Ahmet Gündoğdu, ‘İnsan onuru'nun esas alınması sonucunun en önemli talepler arasında yer aldığını dile getirdi.

 

 

 

SİYASİ PARTİLERİN ANAYASAYA AİT GÖRÜŞLERİ İLK OTURUMDA ELE ALINDI


Açıış konuşmalarından sonra, Uluslararası Anayasa Kongresi'nin ilk oturumu gerçekeşti. Siyasi partilerin yeni anayasaya dair görüşlerinin ele alındığı panelin moderatörlüğünü Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu yaparken, Saadet Partisi adına Lütfi Yalman, Ak Parti adına Ayşe Türkmenoğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç ve BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu konuşmacı olarak katıldı.

 

  • PAYLAŞ :