Memur-Sen, Yeni Anayasayı Halka Soracak

 

Memur-Sen Konfederasyonu, Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin kişiyle görüşerek “Nasıl bir anayasa istiyorsunuz?” sorusuna cevap arayacak. 12 Haziran'daki genel seçimlerin ardından yapılması planlanan yeni anayasa için halkın taleplerini belirlemek isteyen Memur-Sen, Türkiye'nin 81 ili ile çeşitli ilçelerinde vatandaşlara anket ve mülakat uygulayacak. Memur-Sen, Yaklaşık 6 ay süren çalışmanın ardından bir “anayasa raporu” hazırlayacak olan Konfederasyon, bu raporu TBMM'ye takdim edecek.

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de devlet ile millet arasındaki kaynaşmanın tam anlamıyla sağlanabilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu, 12 Eylül referandumuyla birlikte hayata geçen 26 maddelik düzenlemenin bile devlet ile milleti birbirine yakınlaştırdığını söyledi.

 

Tüm partilerin, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının yeni bir anayasanın yapılması konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirten Gündoğdu, anayasaların, özgürlüğü koruma ve yeni özgürlük kanalları açma gibi işlevlerinin olduğunu, Türkiye'nin yeni anayasasının da bu işlevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

 

Mevcut anayasanın içinde tanımların net olmadığını, muğlâk yaklaşımların bulunduğunu savunan Gündoğdu, belli kurumlar aracılığıyla da halkın iradesinin hiçe sayıldığını iddia etti.

 

Anayasada, “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir” maddesinin yer aldığını hatırlatan Gündoğdu, şunları kaydetti:

 

“Devletin niteliği olarak Anayasa'da yer alan demokratik devlet kavramına baktığımızda; bizim devlet demokratik devlet mi? Hayır, bizim devlet iklime göre değişen devlet. Ne zaman hava dumanlansa 28 Şubat süreci, 12 Eylül gibi tamamen milletin aleyhinde. Bizim devlet laik devlet de değil, çünkü laikliğin Türkiye'de bir tanımı yok. Laiklik, Anayasa'da olacaksa ithal ettiğimiz, doğduğu ülke olan Fransa'daki gibi uygulansın. Ateistin ateistliğinin, dindarın dindarlığının teminatı olan bir laiklik olsun. Sosyal devlet ise demokratikliğin ve laikliğin sözde oluşu dolayısıyla ötekileştirmelerden oluşuyor. Diğeri ise Hukuk devleti ilkesi, bizde hukuk, sipariş verenlerin siparişlerini karşılayan, evrensel hukukun ayaklar altına alındığı bir karar ve savunma mekanizmasından ibaret.”

 

1921 ve 1924 Anayasalarında milletin ruhunun bulunduğunu ancak 1960 darbesiyle birlikte bu ruhun anayasadan çıkarıldığını ifade eden Gündoğdu, “Demokratik sistem ters döndürülüyor. Millet, devletin milletine dönüyor. Devlet hem sever, hem döver. 10 yılda bir dövüyor derin devlet” dedi.

 

Yeni anayasanın kısa, öz, anlaşılır bir şekilde, süreci ve yöntemi millete dayandırılarak yapılmasının önemli olduğunu belirten Gündoğdu, anayasanın, sadece hukukçuların görüşlerini değil, toplumun her kesimini içine alan bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

 

Yeni anayasanın özgürlüklerin alanını açıp, demokratik bir iklimi oluşturarak, evrensel hukukun garantisi altında olan haklara kimsenin dokunmamasını sağlaması gerektiğini vurgulayan Ahmet Gündoğdu, anayasada kurumsal haritanın belirlenmesinin de önemli olacağını kaydetti.

 

TÜRKİYE'NİN ANAYASASI, TÜRKİYE'NİN MECLİSİ'NE

Kamu çalışanı kimliğiyle verdikleri mücadele sonucunda “memurların toplu sözleşme hakkına” kavuştuğunu anlatan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğiyle de başta 12 Eylül referandumu olmak üzere Anayasa'nın değiştirilmesi için çaba harcadıklarını söyledi.

 

Toplu sözleşme hakkına, “grev ve siyaset hakkını” dâhil etmek istediklerini belirten Gündoğdu, demokrasi ve millet iradesi boyutuyla, Milli Güvenlik Kurulu ve YÖK başta olmak üzere anti demokratik yaklaşımlardan kurtulmak ve “öteki”oluşturmayan bir ülkeyi inşa etmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.

 

Yeni anayasanın oluşturulasına destek olabilmek için Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin kişiye anket ve mülakat uygulayarak“Nasıl bir anayasa istiyorsunuz?” sorusuna cevap arayacaklarını ifade eden Gündoğdu, çalışmaların 6 ay süreceğini, 12 Eylül'de düzenleyecekleri bir panelle çalışmanın sonuçlarını kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

 

Ekim ayının ortasında “Uluslararası Anayasa Kongresi” adı altında bir zirve düzenleyeceklerini anlatan Gündoğdu, 12 Haziran seçimlerinden sonra oluşacak yeni iktidarın bu çalışmadan yararlanmasından memnuniyet duyacaklarını bildirdi.

 

Çalışmayı, sadece Ak Parti'nin önemsemesi için yapmadıklarını dile getiren Ahmet Gündoğdu, geçmiş yıllarda SHP'nin Komisyon Başkanı olan Deniz Baykal'ın da içinde bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşların hazırladığı anayasa tekliflerini incelediklerini söyledi.

 

Anayasa çalışmasını, Türkiye'nin geleceğini düşünerek herkes için hazırladıklarını belirten Gündoğdu, “Seçimlerden sonra hangi parti gelirse gelsin, bu çalışma sonucunda ortaya çıkan Türkiye'nin anayasasını, Türkiye'nin Meclisi'ne takdim edeceğiz. Çalışmamızı, bu milletin iradesine saygı gösterdiğini düşünen kim olursa olsun ona havale edeceğiz” dedi.

 

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, halkın yaptığı anayasanın Türkiye'nin gelişen, değişin vizyonunu yansıtacağını sözlerine ekledi.

 

  • PAYLAŞ :