10 Ocak Gazeteciler Gününü Kutluyoruz

 

 Basın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi ulusların ortak sesidir. Çağımızın en önemli meslek kuruluşlarından olan basının insanlara haber akışını tarafsız, olduğu gibi verme noktasında önemli bir misyonu söz konusudur. Mesleğin önemi, bu işi yapanların ekonomik ve sosyal şartlarının iyileştirilmesi anlamında ayrı bir ehemmiyete haizdir.

 

Bundan tam 49 yıl önce 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe sokulan 212 sayılı basın yasasıyla gazetecilerin sosyal ve ekonomik hakları noktasında önemli düzenlemeler getirildi. Ancak dönemin medya patronları, yasayı protesto ederek, üç gün boyunca gazetelerini çıkarmama kararı aldı. Bunun üzerine İstanbul Gazeteciler Sendikası da çalışanlara ait bir bildiri yayımlayarak, kapanma kararının gazete sahipleri tarafından verildiğini, diğer çalışanların ise bu kararı tasvip etmediğini duyurdu.

 

Gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptı. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, Basın adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.

 

Günümüzde de sendikal örgütlenme alanındaki kısıtlamalar ve evrensel standartların uygulanmaması yıllardır devam eden sorunun tekrarıdır. Bugün kamu çalışanlarının toplu sözleşme ve grev hakkı olmadığı gibi, birkaç istisna dışında ülkemizdeki gazeteciler de patron baskısı nedeniyle örgütlenme hakkını kullanamamaktadır.

 

Oysa ki medyanın, bu kamu görevini yerine getirebilmesi, halkın haber alma hakkının tam olarak sağlanabilmesi, manipülasyondan uzak habercilik yapılabilmesi; ancak ve ancak sendikal güvenceye sahip gazetecilerin çalıştığı ve dolayısıyla editoryal bağımsızlığın teminat altına alındığı bir ortamda mümkündür. 

 

Sağlık-Sen olarak gerek basınımızın sendikal hayata katılması gerekse de kamu çalışanlarının kısıtlı alanlarda sendikacılık yapmasını öngören yasaların bir an önce değiştirilmesini ve evrensel standartlara getirilmesini temenni ediyor, bütün basın-yayın çalışanlarının ‘Gazeteciler Gününü’ kutluyoruz.

 

 

Mahmut KAÇAR

Genel Merkez Yönetim Kurulu Adına

Genel Başkan



  • PAYLAŞ :