Konfederasyonumuz Toplu Görüşme Taleplerini Açıkladı

 

Konfederasyonumuz, 2009 yılı toplu görüşme taleplerini, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Mahmut Kaçarın da katıldığı basın toplantısında açıkladı.

Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyeleri, başta yetkili sendikalarımız olmak üzere sendikalarımızın genel başkanlarının hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu,  13 üncü derecenin birinci kademesinden maaş almakta olan bekar bir memurun maaşının 831 YTL’den 1.301 YTL’ye, 13 üncü derecenin birinci kademesinden maaş almakta olan evli ve eşi çalışmayan bir memurun  maaşının 934 YTL’den 1.461’ye çıkarılmasını istedi.

Gündoğdu şöyle konuştu: “sosyal konular haricinde Memur-Sen’in en düşük devlet memuru için istediği rakam nedir? En düşük devlet memuru olan 13/1 bekâr kardeşimizin aldığı maaş 831 YTL. Bunun hedeflenen enflasyonun 7,5 olması göz önüne alınarak yüzde 4,5 büyüme 99 YTL enflasyon artı büyüme. 30 YTL taban aylığı, 20 YTL toplu görüşme primi, 55 YTL yemek ücreti, 66 YTL ulaşım gideri toplam 1101 YTL. 15 Ağustos’ta 1 Ocak 2009’da 200 YTL ek ödemeyle 1301 YTL en düşük devlet memuruna maaş talep ediyoruz. Bu rakam, evli ve eşi çalışmayan kardeşlerimiz için 1461 YTL yapıyor. Onların şu anda eşleri için aldığı 77 YTL eş yardımı var, buna 44 YTL daha zam istediğimiz için bu da 1461 YTL ediyor.”

Gündoğdu, işçi ve memur sendikaları arasındaki ayrımın giderilmesini istediklerini belirterek, Anayasa'da yapılacak bir değişiklik ile toplu sözleşme ve grev hakkının kendilerine verilmesi gerektiğini belirtti.

Genel Başkan Gündoğdu, 12 Eylül Anayasası'nın çalışanları sevmediğine işaret ederek; devlet ve milleti kaynaştıran yeni bir demokratik anayasaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 Genel Başkan Ahmet Gündoğdu yeni anayasa, grevli toplu sözleşmeli sendika yasası ve memurlara siyaset hakkı tanınmasıyla ilgili şunları söyledi: “En önemli talebimiz toplu sözleşme ve o da Anayasa’ya takılıyor. Öyleyse bu Anayasa çalışanları sevmiyor. Bu anayasa çalışanların emeğini önemsemiyor. Tıpkı milletin iradesini önemsemediği gibi. Onun için Memur-Sen ailesinin olmazsa olmazı, birinci önceliği 12 Eylül’ün 61’in darbe ikliminde oluşmuş, sadece akademisyenlerden sipariş görüşler alınmış ama esasında toplum mühendisliğini koruyan, dışlayıcı, eleyici, ayrıştırıcı Anayasa yerine insanı merkeze koyan, devlet-millet kaynaşmasını sağlayan bir anayasaya talebidir. Memur-Sen olarak bu anayasada emeğin ve özgürlüğün saygın olmasını istiyoruz. Demokratik eğitim sisteminin ve eğitimde fırsat eşitliğinin sözde değil özde olmasına istiyoruz. Toplu sözleşmesiz toplu görüşme yasasında olduğu gibi memurlarını konuşturmayan, konuşmasının önünü kesen siyaset yasağının da kaldırılmasını istiyoruz. Türkiye’nin en okumuş kesimi memurlardır. Yüzde 80’i üniversite mezunu yüzde 95’i en az lise mezunu ama işçi kardeşlerimize, esnafa, manava serbest olan siyaset hakkının esirgenmesi değil, onların düşündüklerini ortaya koymasına olanak sağlayan düzenleme istiyoruz. İnanç hürriyetinin ve ifade hürriyetinin önündeki engellerin kaldırılması ve ideolojik değil, sosyal devlete geçilmesini de önemsiyoruz.”

Basın toplantısına Konfederasyon Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar,  Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Diyanet-Sen-Genel Başkanı Ahmet Yıldız,  Genel Mali Sekreter ve Büro- Memur -Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy, Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Ulaştırma- Memur-Sen Genel Başkanı Halil İbrahim Kütük, Birlik-Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, Bayındır-Memur-Sen Genel Başkanı Abdulhadi Karasapan, Kültür-Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım, Emekli-Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, sendikalarımızın yönetim kurulu üyeleri, sendikalarımız şube ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

 

  • PAYLAŞ :