memur-sen, 18 mart\'tan itibaren kamuda fiili serbest kıyafet uygulaması başlatıy

Memur-Sen ve bağlı sendikalar, 18 Mart'tan itibaren kamuda fiilen serbest kıyafet uygulaması başlatıy. 18 Mart tarihinden itibaren Memur-Sen'e üye memurlar, görev yaptıkları kurumlara serbest kıyafetle gidecek. Bu eylem sürecinin kamu görevlilerinin kılık-kıyafet özgürlüğünü teminat altına alan yasal ya da yönetsel düzenleme yapılıncaya kadar devam ettirileceği bildirildi.

Toplanan 12 milyon 300 bin imza, gereği yapılmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teslim edilmişti.

Konuyla ilgili olarak Memur-Sen'den yapılan açıklamada, darbe dönemi kalıntısı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'in Anayasa'da teminat altına alınan temel hak ve özgürlüklerin önünde bir engel olduğu belirtildi. Aynı yönetmeliğin ülkemiz tarafından imzalanarak usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalara, onaylanan belge ve bildirgeler kapsamında yer verilen eşitlik, ayrımcılık yasağı gibi evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı hükümler taşımasına rağmen otuz yılı aşkın süredir insan onurunu da hiçe sayan yasaklarıyla birlikte yürürlükte olduğuna dikkat çekildi.

Darbe ve ara rejim dönemlerine ait bir çok kalıntının yürürlükten kaldırıldığının hatırlatıldığı açıklamada, idari düzenleme mahiyetindeki söz konusu Yönetmeliğin halen varlığını sürdürmesinin, Yönetmelik değişikliğinin Anayasa değişikliğinden daha z olduğu algısı uyırdığı ifade edildi.

Memur-Sen ve bağlı sendikaların kuruldukları günden bu yana konuyu kamuoyunun, yasama, yürütme ve yargı erkinin gündemine taşıyacak birçok eylem gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, “Özgürlük İçin On Milyon İmza” başlıklı imza kampanyasında, 14 Ocak-14 Şubat tarihlerini kapsayan bir ay gibi kısa bir sürede 12 Milyon 300 bin imza toplığı bildirildi. Toplanan imzaların, gereğinin yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teslim edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, imzaların aynı zama kamu görevlilerinin kılık-kıyafet özgürlüğüne sahip olması noktasında toplumsal bir mutabakatın göstergesi olduğuna dikkat çekildi. Memur-Sen'in açıklamasında, referumda kadınlara getirilen pozitif ayrımcılığın, eşitliğin sağlanmasına ilişkin fiili durumun Kılık-Kıyafet Yönetmeliği gibi düzenlemelerin varlığı nedeniyle halen sağlanamadığı dile getirildi.

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı sendikalara üye kamu görevlilerinin 18 Mart 2013 Pazartesi gününden itibaren kamu görevlilerinin kılık-kıyafetlerini özgürce seçmelerine engel olan kılık-kıyafet sınırlamalarını dikkate almayacağının belirtildiği Memur-Sen açıklamasında, yasaklara bağlı kalmadan kamu hizmeti sunulacağı ifade edildi.

Memur-Sen'den yapılan açıklamada, söz konusu Yönetmeliğin;
a) Kadın kamu görevlilerine yönelik: “baş daima açık”, “ayakkabılar ve/veya çizmeler nmal topuklu olması” ve “kot ve benzeri pantolonlar”, “terlik tipi (salet) ayakkabı” giyilmemesi ,
b) Erkek kamu görevlilerine yönelik: “salet ve atkılı ayakkabı giyilmemesi”, “kulak tasından aşağı favi bırakılmaması”, “sakal bırakılmaması”, “saç uzatılmaması”, “bıyıkların üst dudak boyunu geçmemesi ve üstten alınmaması, yanlarının üst dudak, alt uçlarının dudak hizasından kesilmesi” “kravat takılması” , “balıkçı yaka ve benzeri süveter giyilmesi”,

şeklindeki yasak ve sınırlamalara uyulmayacağı belirtildi.

SERBEST KIYAFET UYGULAMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

  • PAYLAŞ :