genel başkanımız il divan toplantılarında çalışanlarla buluştu

 

Genel Başkanımız Metin Memiş ve yönetim kurulu üyelerinin katılımlarıyla, Uşak, Nevşehir, Bursa, Batman, Diyarbakır ve Rize Şubelerimizde gerçekleştirilen İl Divan Toplantıları’nın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına da bir dizi ziyaretlerde bulunuldu. Memiş, ayrıca katıldığı Bursa İl Divan Toplantısı’nın ardından Bursa İnegöl İlçesi Sağlık-Sen Temsilciliği’nin açılışını yaptı.

UŞAK İL DİVAN TOPLANTISI/ 

MEMİŞ: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ, MESLEKİ SAYGINLIKLARI YENİDEN KAZIRILMALI

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık-Sen Uşak Şubesi tarafından Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen İl Divan toplantısına katıldı. İl Divan Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Memiş, sağlık çalışanlarının, sağlıkta dönüşümle beraber ciddi bir iş yükü altına girdiğini ve 2002 yılından bu güne gelinen süreçte sağlık çalışanlarının iş yükünün 5 kat arttığını söyledi. 

Özlük hakları ve ücretleri yönünde bir iyileştirmenin olmadığını ifade eden Memiş, sağlıkta hasta memnuniyetinin yüzde 39'dan yüzde 76'ya çıkmasına rağmen son dönemlerde sağlık çalışanlarına şiddet olaylarında artış yaşığına dikkat çekti. Memiş, “Yine aynı şekilde mesleki saygınlığın azaldığını görüyoruz. Sağlık çalışanlarının yüzde 60,8'i 'fırsatım olsa mesleğimi değiştiririm' noktasına geldi. Sağlık çalışanları polisten sonra en çok yıpranmaya maruz kalan, tükenen bir kesim olarak karşımıza çıkıyor. Onun için yeni dönemde sağlık çalışanlarının da bu dönüşüme ortak olmasını hak ettikleri ücretleri ve mesleki saygınlıklarının yeniden kazırılmasını ve iş yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz" dedi.

Tam gün yasasına ilişkin son günlerde bir gündem oluştuğuna dikkat çeken Memiş, "Yasayla beraber istifa eden ya da emekliye ayrılan hocaların yeniden kazırılması yönünde bir çalışma var. Bunu olumlu karşılıyoruz. Sağlık işi bir ekip işidir. Tam gün yasası çerçevesinde eğer bir düzenleme yapılacak ise sağlık çalışanlarının tamamını kapsayan bir düzenleme yapılmalıdır. Bu kapsamda da sağlık çalışanlarının almış oldukları ek ödemeler emekliye yansıtılmalı, bütün sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Sendika olarak bunun mücadelesini yapacağız. 2013 yılı toplu sözleşmelerinde en önemli taleplerimizden birisi de budur" dedi.

Memur-Sen Konfederasyonu olarak Kamuda Kılık-Kıyafet Serbestliği’ne yönelik Yaptıkları kampanya süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Memiş, 1982 darbe zihniyetinin getirmiş olduğu kılık kıyafet yönetmeliğinin görmezden gelinmesini doğru bulmadıklarını kaydetti. Türkiye'de demokrasi ve özgürlüklerin önü açılırken, 1982 darbe zihniyetinin getirmiş olduğu kılık kıyafet yönetmeliğinin görmezden gelinmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Memiş, "Memur-Sen ailesi olarak kılık kıyafet özgürlükleri için 10 milyon imza kampanyası başlattık ve bu çerçevede 12 milyon 300 bin imza topladık. Toplanan imzaları talebimizle birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve hükümet üyelerine teslim ettik. Bu yönetmelik ortadan kaldırılmazsa Memur-Sen olarak 18 Mart'ta fiili uygulamaya başlayacağımızı belirterek tüm Türkiye'de kamu çalışanları olarak serbest kılık kıyafetle kurumlara gittik. Şu ana kadar herhangi olumsuz bir durumla da karşılaşmadık. İnşallah ülkemizde darbecilerin getirmiş olduğu bu yasağın önünün bu süreçle aşılarak bu konuda somut bir adımın atılacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Ankara’da Ak Parti genel Merkezi’ne yapılan saldırıyı da kınayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Ak Parti ve Adalet Bakanlığı'na karşı yapılan saldırıların ülkenin geleceği, birlik ve beraberliği, ülkede 30 yıllık akan kanın durdurulması noktasında başlatılan adımlara darbe yapıldığını düşünüyoruz. Bu saldırıları Sağlık-Sen ve Memur-Sen ailesi olarak kınıyoruz. Biz millet ve sağlık çalışanları adına sendikacılık yapıyoruz. Bu anlamda ülkemizde demokrasinin ve özgürlüklerin önünün açılmasını her platformda istiyoruz" dedi.

Öğretmenevinde gerçekleştirilen İl Divan Toplantısı’na Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş’in yanı sıra Memur-Sen İl Başkanı Emin Acar, Sağlık-Sen Uşak il Başkanı Muhammet Aloğlu ve sendika üyeleri katıldı.

NEVŞEHİR İL DİVAN TOPLANTISI/

TAM GÜN YASASI’NDA YAPILACAK DÜZENLEMELER, SAĞLIK ÇALIŞANLARINI DA KAPSAMALI

Sağlık-Sen Nevşehir Şubesi İl Divan Toplantısı’na katılan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, İl Divan Toplantısında yaptığı konuşmada, yeni düzenlemeler yapılmasına ilişkin yeniden gündeme gelen Tam Gün Yasası’nda yapılacak yeni düzenlemelerin üniversite hocaları ile sınırlı kalmaması gerektiğini, tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm üretecek şekilde genişletilmesini istediklerini söyledi.

Metin Memiş, yeni düzenlemede, performans sisteminin iyileştirilmesi, ek ödemelerin emekliliğe sayılması, yeni istihdam açılması, döner sermaye sınırlarının yükseltilmesi, yıpranma payı verilmesi ve özlük haklarında iyileştirmenin yapılması gibi konuların öncelikle ele alınmasını beklediklerini de kaydetti.

Sağlık kurumlarını ziyaret etmek ve teşkilatla il divan toplantısı yapmak üzere beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Mutlu Kaya ile birlikte Nevşehir’e gelen Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş’i, ziyaret programına başladığı İ. Şevki Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi’nde Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı İbrahim Zengin ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. İlk olarak, Hastane Yöneticisi Dr. Hakan Serçe’yi makamında ziyaret eden Memiş ve beraberindekiler, sonrasında servisleri gezerek personelle sohbet etti. Sorunları dinleyen ve not ettiren Memiş, sendika olarak her zaman sağlık çalışanlarının yanında olduklarını ve toplu görüşme masasında çok sayıda kazanım elde ettiklerini belirtti.

Hastane ziyaretleri sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Memiş, gündemde bulunan Tam Gün Yasası’nın, küstürülen üniversite hocalarının geri kazanılması için muayene açılmasına ilişkin ön plana çıkmış olmasının yanlış bir başlangıç olduğunu belirtti.

Yeni yapılacak düzenlemede, çalışanların sorunlarının gündeme gelmesi gerektiğini kaydeden Memiş, maalesef bunun yerini muayenecilik konusunun aldığını belirtti. Memiş, “Yeni düzenlemede sadece üniversite hekimleri değil, sisteme entegre olan ve yüzde 94 oranlarında bulunan tüm hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının da haklarında iyileştirme yapılması gerekirdi. O nedenle düzenlemenin kapsamının genişletilmesi, başta küstürülen hocalar olmak üzere mevcut çalışan doktorlar ile diğer sağlık çalışanlarının da özlük haklarında iyileştirmeler yapacak hale gelmesini istiyoruz.” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yeni yapılması gündemde olan düzenlemelerle ilgili önerilerini ise şu şekilde sıraladı: “Performans sisteminin çıkması ile birlikte şu a çalışanlar arasında iş barışının bozulduğunu görüyoruz. Adaletsiz bir performans sistemi var. Aynı branştaki doktorların bile farklı ücretler aldığı bir sistem var. Bunun acilen değiştirilmesi gerekiyor. Yüzde 30 döner, yüzde 70 sabit maaşı içeren bir sisteme dönülmesi lazım. İstihdam için düzenleme bekliyoruz. Sağlıkta 2023 vizyonu ortaya konuluyorsa, Avrupa Birliği startlarını yakalamak istiyorsak 120 bin hekimimiz var, bir 120 bin doktora daha ihtiyaç bulunuyor. 125 bin ebe ve hemşire ile hizmet veriyoruz. 400 bin daha ihtiyaç var. Bu nedenle istihdam politikaları üzerinde yeni bir düzenleme gerekir. Aynı zama artan şiddetti azaltıcı ve caydırıcı tedbirlerin alınmasına ihtiyaç var. Sağlıkta 2002 yılında başlayan Dönüşüm programı ile beraber hasta memnuniyeti yüzde 39’lardan yüzde 76’lara çıkmış görünüyor. Diğer taraftan, şiddet olaylarının da arttığı görülüyor. Şiddetle alakalı da caydırıcı tedbirler alınmalı, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlıkları yanında iş motivasyonlarını sağlayacak, özlük haklarında iyileştirme ortaya koyacak, döner sermaye sınırlarını yükseltecek, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve yıpranma payının verilmesi gibi konuları da kapsayacak şekilde olması gerekir.”

BURSA İL DİVAN TOPLANTISI/

SAĞLIK İŞİ BİR EKİP İŞİDİR, DÜZENLEMELERDE AYRIMCI YAKLAŞIMLAR İŞ BARIŞINI ZEDELER

Sağlık-Sen Bursa Şubesi İl Divan Toplantısı’na katılan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, burada yaptığı konuşmada, Sağlık hizmetlerinde vataş memnuniyetinin yüzde 39’lardan yüzde 76’lara çıktığını hatırlatarak, buna rağmen son dönemde sağlıkta şiddet olaylarının arttığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda aldığı tedbirlerin yetersiz olduğunu savunan Memiş, bu konuda caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan tam gün yasasıyla ilgili düzenlemenin sadece istifa eden ya da emekliye ayrılan üniversite hocalarına yönelik olmamasını istedi.

Sağlık-Sen İnegöl Devlet Hastanesi Temsilciği’nin açılışına katılan Metin Memiş'in sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ile tam gün yasasıyla ilgili basın mensuplarının sorularını değerlendirdi. Tam gün yasasıyla ilgili yapılan düzenlemeyle başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi.

Memiş, daha önce yasanın uygulamaya girmesiyle bazı üniversite hocalarının istifa ettiğini, bir bölümünün de emekliye ayrıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

”Yeni dönemde, yeni bakan bu hocaları geri kazanmak adına bazı düzenlemelerin yapılması noktasında bazı çalışmalar başlattı. Elbette biz bu çalışmaları önemsiyoruz. Ama bu çalışmalar yapılırken asla tam günde geri adım atmak yerine hocaların özlük haklarında iyileştirme yapılmak kaydıyla bir geriye dönüş sağlanmalı. Yalnız bu arada da sağlık işinin bir ekip işi olduğu da unutulmamalı. Yani tam güne geçtiği dönem itibariyle uyum sağlayan yüzde 96'lık bir kesimin sorunları gündeme getirilmeden yine sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğu bilinciyle bu görevin yapılmasında sağlık çalışanlarının sorunları gündeme getirilmeden sadece küstürülen hocaların geri döndürülmesi adına bu düzenlemelerin başlatılması doğru ve yeterli değil. Onun için bizim genel talebimiz bütün sağlık çalışanları adına bu düzenleme de yeni haklar verilmeli ve geçmiş dönemde tam güne uyum sağlayan hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirme yapacak tam gün düzenlemesi yapılmalı. Düzenlemelerde sağlık çalışanlarını öteleyen ayrımcı yaklaşımlar iş barışını zedeler"

Sağlık hizmetlerinde vataş memnuniyetinin yüzde 39’lardan yüzde 76’lara çıktığını hatırlatan Memiş, buna rağmen son dönemde sağlıkta şiddet olaylarının arttığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda aldığı tedbirlerin yetersiz olduğunu savunan Memiş, bu konuda caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

RİZE İL DİVAN TOPLANTISI/

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YIPRANMA PAYI VERİLMELİDİR

Sağlık-Sen Rize Şubesi tarafından düzenlenen İl Divan Toplantısı’na katılarak bir konuşma yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sendikal mücadelelerinin temel amacının sağlık çalışanlarının memnuniyetini, özlük haklarını, mesleki saygınlığını arttırıcı, şiddeti önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Memiş, Sağlık-Sen olarak bu konuda en büyük sosyal paydaş olarak çalışma ve politikaların takipçisi olduklarını dile getirdi. 

10 yıllık sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde, sağlıktaki hizmet kalitesinin artışına göre, vataşın memnuniyet oranının yükseldiğini hatırlatan Memiş, bunun yanı sıra sağlık çalışanlarının memnuniyetinin görmezlikten gelindiğini söyledi. Memiş, “Onun için önümüzdeki süreçte sağlık çalışanlarımızın memnuniyetin, özlük haklarını, mesleki saygınlığını arttırıcı, şiddeti önleyici tedbirlerin alınması noktasında bir çalışma yapıyoruz. Bunun yanında inşallah önümüzdeki dönem en büyük talebimiz nasıl ki, ek ödemeyi sağlık çalışanlarının almasını sağladıysak, nasıl ki, 2012 toplu sözleşmelerinde ek ödemelerin ayın 15'inde maaşla birlikte verilmesini sağladıysak, inşallah 2013 toplu sözleşmelerinde de ek ödemelerin en az bin liraya yükseltilmesi ve emekliliğe yansıtılması bizim en önemli taleplerimizden olacak" dedi.

Sağlık çalışanlarının yıpranma payı almaları için çalışma yaptıklarına da değinen Memiş, toplumsal olaylarda sağlık çalışanlarının polisler kadar yıprığını söyledi. Memiş, sağlık çalışanları arasında yaptıkları tükenmişlik anketi sonucuna göre toplumsal olaylarla karşı karşıya kalan polisler ile sağlık çalışanlarının tükenmişlik oranının neredeyse aynı olduğunu belirterek, “Sağlık Çalışanlarına Yıpranma Payı verilmelidir” dedi.

Memiş, "Sağlık çalışanları yıpranma payı alamıyor. Asker, polis, itfaiyeci, gazeteci hatta milletvekili dahi yıpranma payı alırken, bu yoğun iş gücü altında çalışan, ezilen sağlık çalışanlarına 24 saat esaslı hizmetlerindeki sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmiyor. İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde yıpranma payının verilmesi konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu noktada ilk defa adımlar atıldı. 2012 toplu sözleşme masasına biz bunu taşımıştık. Şu a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Bilim Kurulu'nda görüşülüyor. İnşallah bu konuda da sizlerin desteğiyle de yıpranma payını bütün sağlık çalışanlarına hep beraber elde edeceğiz." 

Toplu sözleşme görüşmelerinde elde edilen kazanımların yanı sıra, 11 yıldır devam eden ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en güçlü paydaşları olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının, bu paydaşlıkta sosyal, mali ve özlük hakları açısından iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Genel Başkan Metin Memiş, “Sağlıkta Dönüşüm programının mimarları olan çalışanları ve emeklerini yok sayan yaklaşımların karşısında olacaklarını kaydetti.

Konuşmasında, Memur-Sen tarafından kamuda kılık kıyafet serbestisi talebiyle başlattıkları kampanya’ya da değinen Genel Başkan Memiş, 'Özgürlük İçin 10 Milyon İmza' kampanyası sonrası toplanan 12 milyon 300 bin imza, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teslim ettiklerini söyledi. 

Kadına yönelik ayrımcılığın sona ermesini, kamu çalışanlarının darbe dönemi kalıntısı bir yönetmelikle kıyafetinin belirlenme ayıbından Türkiye'nin kurtulması için bu imza kampanyasını düzenlediklerini anlatan Memiş, kadının erkek gibi birey olduğunu, başı açık-örtülü ayrımı yapılmaksızın bütün haklarını kullanma imkanına kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

SAĞLIK KURUMLARINA BİR DİZİ ZİYARETTE BULUNULDU

Sendikamız Genel Başkanı Metin Memiş ve Genel Merkez Yöneticilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen İl Divan Toplantıları’nda; Şube Başkanları, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, ilçe ve işyeri temsilcileri, kadın kolları, denetleme ve disiplin kurulları da hazır bulundu.
Genel Başkanımız Metin Memiş ve yönetim kurulu üyelerinin katılımlarıyla, Uşak, Nevşehir, Bursa ve Rize Şubelerimizde gerçekleştirilen İl Divan Toplantıları’nın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına da bir dizi ziyaretlerde bulunuldu. 

 

  • PAYLAŞ :